مهم‌ترین مشکل در بحث دریاچه ارومیه، وابسته کردن مسائل معیشتی به بحث کشاورزی است

مهم‌ترین مشکل در بحث دریاچه ارومیه، وابسته کردن مسائل معیشتی به بحث کشاورزی است

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان نیز گفت: هر جامعه به وسیله سه مؤلفه اقتصاد، اجتماع و محیط زیست اداره می‌شود و جامعه‌ای در تعادل است که بتواند ما بین این مؤلفه تعادل ایجاد کند.

دکتر محمد حسین حسن‌زاده ادامه داد: مهم‌ترین مشکل ما در بحث دریاچه ارومیه، وابسته کردن مسائل معیشتی و اجتماعی مردم به بحث کشاورزی است به طوریکه برای تولید یک تن گندم، معادل 100 تن گندم آب مصرف می‌کنیم که این مهم‌ترین مشکل کشاورزی سنتی است.

وی افزود:  عمده‌ترین چالش پیش روی ما عدم تعادل منابع و مصارف است و ما باید تنفس در بهره‌برداری از منابع آبی را تعریف و اجرایی کنیم.

دکتر حسن‌زاده با بیان اینکه هرگونه اضافه برداشت از آب‌های تجدیدپذیر، سهم محیط زیست است، اظهار کرد: افزایش سطح زیر کشت تا 600 هزار هکتار در محدوده دریاچه ارومیه اصلی‌ترین عامل وضعیت فعلی این دریاچه است در حالیکه این مقدار در دهه 1370، حدود 300 هزار هکتار بود و متأسفانه در دوهه اخیر بیشترین برداشت را در این منطقه داشتیم.

وی یادآور شد: یکی از قوانینی که بزرگترین ضربه را به منابع آبی ما زد، قانون توزیع عادلانه منابع آب بود که بیشترین تعداد چاه‌های غیرمجاز بعد از تصویب این قانون مجوز گرفتند وهمچنین اعمال برخی دیگر از سیاست‌ها به‌صورت موقتی و با عناوینی چون عدالت‌محوری و... باعث شده است که محیط زیست الان تاوان آن سیاست‌ها را بدهد.

ضرورت حذف نگاه سیاسی از مدیریت منابع آبی

رئیس کمیسیون محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی کلانشهر تبریز نیز گفت: به نظر می‌رسد در کل کشور و دربین مدیران و حتی مردم، همچنان آن حساسیت لازم نسبت به بحران آب وجود ندارد و مدیریت مصرف آب آنطور که باید در بین مردم و مدیران به‌عنوان هشدار مطرح نمی‌شود.

احد صادقی ادامه داد: در حال حاضر بیش از 50 درصد منابع، به‌صورت بهینه مصرف نمی‌شود و حوزه متولی‌گری و مدیریتی آب نیز فراموش شده است و متأسفانه برخی از مدیران خودشان بخاطر اهمیت ندادن به این موضوع، برای مردم چالش هستند و مردم و سازمان‌های مردم نهاد باید بر این موضوع متمرکز شوند.

وی با تأکید بر اینکه نباید نحوه مدیریت آب یک موضوع سیاسی تلقی شود، گفت: متأسفانه در گذشته مدیریت آب به سیاست گره زده شده است؛ درحالیکه باید نگاه سیاسی را از این موضوع مهم حذف کنیم.

صادقی، یکی دیگر از چالش‌های مدیریت منابع آب را نبود مرجع تصمیم‌‎گیر عنوان و خاطرنشان کرد: ما در بحث ترافیک شهری، با ایجاد شورای هماهنگی ترافیک تمامی تصمیمات در خصوص ترافیک را منوط به تصویب در این شورا کرده‌ایم و در بحث مدیریت منابع آبی نیز باید اینگونه عمل شود هرچند در گذشته ستادی تحت عنوان ستاد مدریت آب استان بود که اکنون نمی‌دانیم این ستاد همچنان فعال است یا خیر.

در ادامه، اساتید و دانشجویان حاضر در این نشست ضمن بیان نقطه نظرات خود پیرامون مسائل مطرح شده، برخی سوالاتی را از مسئولان حاضر پرسیدند و هرکدام از مسئولان به این سوالات پاسخ دادند.